Att ha brist på folsyra

Att ha brist på folsyra, det vill säga den vattenlösliga vitamin B9, är vanligt i industriländerna och framförallt hos äldre, gravida, alkoholister, glutenallergiker och personer med tarmsjukdomar. Brist på folsyra kan leda till en rad tillstånd som enkelt kan stoppas med hjälp av ett kosttillskott på 400 mikrogram folsyra om dagen. Anemi, dålig tillväxt, försämrad produktion av vita blodkroppar och antikroppar, liksom mag- och tarmbesvär, diarré, trötthet, dåligt minne, depression och problem med celldelningen är några problem som kan uppstå i samband med brist på folsyra. Detta är tillstånd som uppstår helt i onödan eftersom ett tillskott av folsyra enkelt skapar balans igen.

I samband med graviditet, och till och med i planeringen av en graviditet, spelar folsyran en mycket viktig roll. Brist på folsyra kan ge upphov till ryggmärgsbråck, hjärnbråck, Downs syndrom, läpp- och gomspalt, medfödda hjärtfel och/eller låg födelsevikt hos barnet. Brist på folsyra kan också bidra missfall, för tidig födsel och havandeskapsförgiftning. Detta kan enkelt undvikas genom att den som planerar att bli gravid börjar ta 400 mikrogram folsyra om dagen en månad innan befruktningstillfället för att sedan äta tillskottet till och med vecka tolv för att inte riskera att ha brist på folsyra.
Det finns ett omfattande sortiment av folsyra i våra hälsokostbutiker, på våra apotek och på nätet och du väljer det alternativ som passar dig bäst. Att handla på nätet kan ofta vara vänligare mot plånboken och dessutom får du folsyran direkt hem i brevlådan. Det är enkelt att slippa brist på folsyra! www.folsyra.org

This entry was posted in Uncategorized.

Comments are closed.