Laptopparnas pionjärer

Det finns en rad med olika laptops som slåss om att vara historiens första. Officiellt har Osmonde 1utkorats som den äldsta – men det är lite som världsmästare i tungviktsboxning, det beror på hur man räknar och vem som räknar.
En av utmanarna till Osmonde 1 är var Dulmont Magnum, utformad Barry Wilkinson och Terry Crews på Dulmison 1982. Den släpptes i Australien 1983 – det vill säga två år efter Osmonde 1. I denna ingår en 8×80 display i ett lock som stängdes mot tangentbordet – dvs. likt moderna laptops, och i det avseendet mer som en laptop än vad Osmonde 1 var. Dulmont Magnum byggde på operativsystemet MS-DOS och hade en flera möjligheter till arbetsminne och lagringskapaciteter. Dulmont togs så småningom över av Time Office Computer och marknadsfördes då som Magnum internationellt. De hade då utökat skärmstorleken till 16 respektive 25 rader. Efter en tid introducerades varumärket Kookaburra för att beton företagets australiska ursprung.
Det är långt ifrån de bärbara datorerna från början av 80-talet och de laptops som man kan köpa till exempel från Laptops.se. De är alla det bästa från sin epok – men teknikens utveckling har gått så svindlande fort – och pågår fortfarande – så det knappast går att jämföra. Den enklaste och billigaste laptop som du över huvud taget kan tänka dig idag är oändligt mycket mer avancerad än det bästa du över huvud taget kunde få tag på 1985. Då kostade en sådan dator en summa som idag skulle motsvara 150 000 kronor.

Comments are closed.