Öronkirurgi

Öronkirurgi, eller otoplastik som det också kallas, handlar oftast om att korrigera utstående öron, men kan också innebära att korrigera örats övriga delar, som exempelvis utstående örsnibbar eller ovanligt hög mellandel i örat. Att korrigera utstående öron med öronkirurgi görs oftast redan på barn och görs för det mesta på uppdrag av landstinget. Operationen utförs lämpligtvis strax innan barnet börjar skolan och görs under narkos som kompletteras med lokalbedövning. När den nya formen på örat har skapats sys snittet på örats baksida ihop. Några timmar efter en öronkirurgi är utförd kan man uppleva en ömhet i örat, men den kan lindras med värktabletter och försvinner efter en dag.

Det förband som läggs runt huvudet efter operationen får inte rubbas under första veckan efter en öronkirurgi och patienten ska också helt undvika att träna de första tre veckorna efter operationen. Efter ungefär ett halvår har örat läkt helt och hållet.

När du ska välja klinik för din öronkirurgi, ta dig tid att kontrollera vad tidigare patienter sagt om kliniken. Slå en signal till Hälso-och sjukvårdens ansvarsnämnd för att vara säker på att den kirurg som ska utföra ingreppet inte har blivit anmäld, varnad eller fälld. Hör också av dig till Socialstyrelsen för att dubbelkolla att kirurgen verkligen är specialist i plastikkirurgi.

Tänk på att öronkirurgi kan få komplikationer i form av efterblödning, svullnad och infektion. Om en blödning eller en infektion inte behandlas kan det leda till så kallat blomkålsöra. Resultatet av en öronkirurgi kan också bli asymmetriskt och ytterligare en operationkan behövas.  http://www.plastikoperationerna.se

This entry was posted in Uncategorized.

Comments are closed.