Vad du inte visste om bröllop

Det är mycke man inte vet om bröllop. Denna tradition har ju funnits nästan lika länge som civilisationen, så givetvis är det mycket som fallit i glömska, men vars traditioner vi fortfarande följer.
Visste ni tillexempel varför bröllopsringen bärs på handens fjärde finger? Förr trodde man nämligen att i detta finger fanns en ven som ledde direkt till hjärtat. Venen hette vena Amori – det vill säga kärlekens ven. Det ansågs då att kärlekens skulle främjas av att ringen sattes på just detta finger.
Den vita klänningen – som i dag är en självklarhet i kyrkan – är ett relativt nytt påfund. Det startades av Drottning Victoria  vid hennes bröllop1840. Innan dess bar brudar helt enkelt sin finaste klänning när de gifte sig.
Sedan finns det en lång rad med folkliga föreställningar om vad vissa skrockfullheter har för betydelse för ett brudpar. Det ansågs tillexempel som lycka för bruden om hon bar gamla skor. Och om man såg en katt nysa dagen för bröllopet skulle bruden få tur i sitt äktenskap. Sedan var det tradition att en ung, ogift kvinna skulle ha sitt hår långt och löst som en symbol för ungdom och oskuld. Däremot skulle en gift kvinna ha håret uppsatt och dolt – då det annars ansågs syndigt. Förr var det också skandalöst om en kvinna friade till en man. Om det inte var skottår, då var det mer accepterat. Fråga inte varför, de hade många märkliga föreställningar förr.
Läs mer om bröllop på www.brollopsassistenten.se.

Comments are closed.